


Appendix 1  

Responses to the Questions posed by Feargal McKinney  

at 2nd Stage Debate 1 December 2015 

1. Question: 

Clause 1 refers to giving warnings or advice to registrants.  I ask the 

Minister how the Bill will change that.  What is the nature of advice and 

what levels of warning, informal and formal, will exist? 

Answer: 

Clause 1 will provide the Northern Ireland Social Care Council (Care Council) 

with powers to issue formal advice and warnings to registrants, similar to the 

provisions available to other Healthcare regulators here and in other parts of 

the United Kingdom, such as the General Medical Council. 

Advice: 

Advice is not a sanction.  Advice will be issued as a letter from the Care 

Council to a registrant following an investigation of a complaint.  It will be 

issued where the Care Council has determined that the registrant’s practice 

has fallen short of expected standards but the complaint does not reach the 

threshold of impairment of Fitness to Practise and where there has not been 

any risk of harm to the public. Advice will be tailored to address the specific 

issues of each case and will remind registrants about the importance of 

working in accordance with the Care Council’s Standards of Conduct and 

Practice. 

Warnings: 

Where a registrant has been found to have committed misconduct, but this 

does not reach the threshold for a more serious sanction, the registrant will be 

given a warning for a period of 1 year up to 5 years which will be placed on 

their registration record.  The period of warning will be determined by the 

nature of the breach of the standards. A warning is at the lower end of the 



scale of sanctions and therefore will not restrict the registrant’s ability to 

practise. 

 

2. Question: 

Clause 2 refers to the ability of the NISCC to publish or disclose 

information in relation to a registrant's fitness to practise. At what stage 

will that be invoked? Does it afford the NISCC the power to publish 

details of workers who fall short of the standards expected? Once 

again, those are issues for further scrutiny in the Committee. Is a 14-

day limit for providing relevant information to the Council the best-

practice approach? 

Answer: 

Publication or disclosure of information 

The Care Council like other healthcare regulators currently publishes the 

outcome of conduct cases in the interests of openness, transparency and 

public protection. The proposed Clause 2 will further strengthen the power of 

the Care Council to publish information about a registrant’s Fitness to 

Practise and will make this power explicit to both registrants and the   

disclosure of information will take account of the public interest test.  The 

Clause also provides the Care Council with the power to disclose information 

to other healthcare workforce regulators for the purpose of investigations into 

complaints. 

At what stage will that be invoked?  

The Care Council will publish information about a registrant’s Fitness to 

Practise following the determination by the Fitness to Practise Committee to 

impose a sanction on a registrant who has fallen short of the standards 

expected. 

 



Does it afford the NISCC the power to publish details of workers who 

fall short of the standards expected? 

Yes.  The Care Council will have the power to publish information about 

registrants who are subject to any sanction imposed by a Fitness to Practise 

Committee including a warning, a condition, suspension or removal.  The 

Committee’s decision will be published on the Care Council’s website.  The 

information published will be subject to the Care Council’s information 

disclosure policy.  The publication of such information allows the public and 

employers to be aware of registrants who have fallen short of the standards 

expected.  This is in line with regulatory best practice and helps to safeguard  

service users and protect the public by ensuring information is available 

concerning a registrant’s fitness to practise.  

Power to obtain information – 14-day limit for providing relevant 

information to the Council 

Clause 2 provides the Care Council with the powers in clause 2(1) and (2) to 

require persons and employers to provide the Care Council with information 

which will enable it to obtain the information needed to progress applications 

for registration and Fitness to Practise cases in a timely and efficient manner.  

At present the Care Council relies on the good will and co-operation of 

employers and others to obtain the information needed to progress 

investigations into complaints.  The Care Council’s experience to-date 

indicates that where information is not provided in a timely fashion this can 

create delays in progressing investigations. 

If a person or employer fails to provide information within the 14-day limit the 

Care Council may apply to the County Court for an Order requiring the 

information to be provided.  The 14-day limit is consistent with the 

requirements of other healthcare regulators, here and across the United 

Kingdom, such as the General Medical Council. 

  



3. Question: 

In clause 3, it is proposed that all those registered in England, Wales 

and Scotland be registered in one database in Northern Ireland. I ask the 

Minister whether there will be any consideration of those who are 

registered with CORU in the Republic of Ireland. What conversations, if 

any, have taken place with that organisation, which is the body in the 

South responsible for social-care workers? Would a greater syncing-up 

of services provide more effective care? Do they register domiciliary-

care workers, and have any discussions been undertaken in that 

regard? 

Answer: 

Clause 3 does not propose that all those registered in England, Wales and 

Scotland be registered in one database in Northern Ireland.  The current 

arrangements are that a social worker, registered with a recognised 

regulatory body in England, Scotland or Wales can practise in Northern 

Ireland without being registered with the Care Council.  However, this 

amendment seeks to ensure that any social worker from England, Scotland, 

Wales, but wishing to practise in Northern Ireland, is registered with the Care 

Council. 

The rationale for this amendment is to safeguard service users and the public 

in Northern Ireland by ensuring that the Care Council can take appropriate 

action in relation to any social worker practising in Northern Ireland who falls 

short of the expected standards.  The current arrangements limit the powers 

of the Care Council in that it cannot take action against social workers who 

are not registered in Northern Ireland. 

CORU  

Current arrangements already require that social workers from the Republic 

of Ireland who wish to practise in Northern Ireland, be registered with the 

Care Council. This is in line with the provisions of EU Directive 2005/36/EC 

regarding social workers working in other jurisdictions within the EU. 



These arrangements for the registration of social workers from EU countries 

remain unaffected as this Clause seeks to amend the current arrangements 

for the registration of social workers within the United Kingdom only who wish 

to practise in Northern Ireland. 

Conversations with CORU 

No specific conversations have taken place between the Care Council and 

CORU in relation to this provision as it does not impact on arrangements for 

the registration of social workers from the Republic of Ireland or other EU 

countries.  However, there is a formal Network between the 4 Care Councils 

for in the United Kingdom and CORU in the Republic of Ireland which 

provides a forum for information exchange, discussion and sharing and 

learning from best regulatory practice. 

Syncing-up of services to provide more effective care 

As outlined above the formal Network established between the 4 Care 

Councils of the United Kingdom and CORU provides the opportunity to 

discuss common issues that arise in relation regulatory best practice which is 

the core business of those organisations. 

Do they register domiciliary-care workers, and have any discussions 

been undertaken in that regard? 

CORU does not currently register domiciliary care workers.  However, CORU 

does register social workers as well as other health professionals. CORU has 

confirmed the establishment of a social care workers registration board to take 

forward plans for the registration of social care workers in the future.  The 

Care Council has shared its plans and timeline for the roll out of registration to 

the social care workforce in Northern Ireland with CORU. 

  



4. Question: 

Clause 4 relates to extending power to give awards. The briefing paper 

mentions power to make provision for the payment of such fees. Who 

will pay the fees? What cost will there be to caregivers, especially those 

at the lower levels, such as domiciliary-care workers? If the council 

must provide a way in which a standard can be obtained, will that cost 

anything? Will current workers be automatically offered new training? If 

not, will that create a threat to, or issues with, jobs? 

Answer: 

The Health and Personal Social Services Act (Northern Ireland) 2001 

currently gives the Care Council powers to award certificates to individual 

social workers who complete training courses approved by the Care Council.  

This is relevant for the post–registration training of social workers.  The 

purpose of this Clause is to extend the powers of the Care Council to award 

certificates to social workers in recognition of learning achieved to the agreed 

standards through a wider range of learning and development activities such 

as engagement in research, other approved or accredited training courses, 

employer in-service training, e learning or open learning. 

Specifically Clause 4 relates to the provision of awards to social workers only 

and does not apply to social care workers.  Therefore, there will be no impact 

on caregivers or domiciliary care workers. 

Who will pay the fees? 

Clause 4 seeks to provide the Care Council with a rule making power to 

charge social workers fees for the assessment of the standards of proficiency, 

should the Department consider this to be an appropriate policy at some 

stage in the future.  There is no policy intent to do so as this point. 

What cost will there be to caregivers, especially those at the lower 

levels, such as domiciliary-care workers?  



There is no cost to caregivers or domiciliary care workers as this Clause only 

applies to social workers.  As highlighted above there is no policy intent to 

introduce assessment fees at this stage. 

If the Council must provide a way in which a standard can be obtained, 

will that cost anything? 

The Care Council has an existing framework by which social workers can 

attain standards of proficiency.  However, the purpose of this amendment is to 

provide the Care Council with the power to recognise a broader range of ways 

in which social workers attain standards of proficiency that will include in-

service training, e-learning and other innovative approaches to learning. This 

will provide an assurance to the public and employers that social workers are 

maintaining their knowledge and skills and also provides greater value for 

money in terms of individuals’ or employers’ investment in continuous 

professional development. 

The only cost may be to increased activity within the Care Council who will 

have a system to recognise achievement; however, any additional cost will be 

met by the Care Council within its existing resources. 

Will current workers be automatically offered new training? If not, will 

that create a threat to, or issues with jobs? 

This amendment does not relate to the provision of training.  The amendment 

should not pose a threat to, or issues with jobs.  Recognition of learning by 

the Care Council will potentially enhance a social workers CV, their 

employability and career progression opportunities. 


