


 
 

        
 
 
 
  
 

          Appendix 1 
 
QUESTION 1  
 
Submission from NI Association of Social Workers 
 
Clause 2 
 
NIASW suggest that the powers to disclose information about a registered person’s fitness 
to practice require to be more fully rehearsed and should also be explicitly referenced to data 
protection considerations.  
 
 
RESPONSE  
 

 NIASW’s suggestion to more fully rehearse the powers to disclose 
information about a registered person’s fitness to practice raises an important 
issue in relation to data protection considerations.     
 

 The Care Council, similar to other healthcare regulators, manages the 
disclosure of information taking into account data protection considerations in 
relation to a registered person’s fitness  practise in line with the Care 
Council’s agreed Information Disclosure Policy.  This existing practice has 
been established in the best interests of public protection and adheres to  
current regulatory best practice.    
 

 The amendment contained within Clause 2 will not change current practice, 
but it will give the Care Council an explicit statutory power to disclose 
information about a registrant’s Fitness to Practise.  This is in line with 
existing powers of other workforce regulators, for example, the General 
Medical Council.  
 

 It is understandable that NIASW may be concerned about the inappropriate 
disclosure of sensitive information about a registrant, however the Care 
Council does and will continue to redact information of a sensitive nature and 
which is not in the public interest when releasing information following the 
determination of a registrant’s fitness to practise.   
 

 In relation to NIASW’s point about reference to the data protection 
considerations, it is important to note that the Care Council by law must 
operate in accordance with the Data Protection Act 1998.   
 

 In particular Section 31 of the Data Protection Act, provides an exemption 
to regulators such as the Care Council, which permits it to disclose 
information, to protect members of the public against any professional, who 



 
 

has been found to be dishonest, involved in malpractice or other seriously 
improper conduct or has been found to be unfit or incompetent.  
 

 
 
 
 
QUESTION 2 
 
Submission from Northern HSC Trust 
 
Question:  Clause 2 

 

 
It is already practice within the NHSCT that should there be areas of concern regarding a 
Trust employee referred to NISCC that other employees (ie. managers, colleagues etc) are 
required to provide witness statement and evidence at hearings if so deemed necessary.  
The enforcement of this latter point as set out within Clause 2 will support the Trust’s current 
practice and is therefore welcomed.  As an employer advice and guidance is offered to 
potential witnesses within this process.  
 
 It is recommended, however, that NISCC review its current guidance and support to such 
witnesses and the Trust is willing to work collaboratively with NISCC on this issue. 
 
 
RESPONSE    
 
 

 The NHSCT’s response in relation to Clause 2 is helpful and provides support for the 
need for this specific amendment.  
 

 The NHSCT’s recommendation that the current guidance and support to witnesses is 
reviewed is welcomed and the Care Council will work with the NHSCT and other 
organisations to consider the issues and how support to witnesses might be best 
provided and by whom.      

 
 
 
QUESTION 3 
 
Submission from Royal College of Nursing NI 
 
Introduction 
Whilst the lack of progress at a UK level towards the statutory regulation of health care 
assistants is attributable to factors beyond the control of the DHSSPS, the RCN believes it to 
be regrettable that the DHSSPS and the NISCC have chosen to ignore these expressed 
concerns in proceeding inappropriately to incorporate health care assistants within a 
framework for the statutory regulation of social care assistants. The inherent problems that 
this has created have been compounded by the fact that health care assistants working within 
a professional framework of nursing accountability are now subject to fitness to practise 
procedures designed for, administered by, and adjudicated upon, by members of an entirely 
different profession who, through no fault of their own, lack the professional expertise and 
credibility to be able to discharge these important statutory functions. 
 



 
 

Clause 4 
Clause 4, covering the recognition of attainment of standards by social workers, makes 
reference to the power to make rules relating to the standard of proficiency to be attained by 
social workers. The RCN is inherently suspicious of this type of “catch-all” provision being 
inserted into legislation and we urge the Committee to require that full and open public 
consultation is conducted in advance of this power being exercised.  
 
 
 
RESPONSE  
 

 The RCN state in their response that the DHSSPS and the NISCC (Care 
Council) have incorporated health care assistants within a framework for the 
statutory regulation of social care assistants. 
 

 However, this information is incorrect as the Care Council is governed by the 
Health & Personal Social Services Act (NI) 2001 which relates to the 
registration of social workers and social care workers.  The Care Council does 
not register health care assistants and therefore the concerns raised by the 
RCN about Health Care Assistants being subject to the Care Council’s Fitness 
to Practise arrangements and the impact of the proposed amendments in the 
Bill, do not apply. 
 
 

 To-date the Care Council has registered on a compulsory basis social workers 
and social care workers in the following settings:  
 
i. residential homes; and 
ii. nursing homes.  
 

 The Care Council is currently rolling out compulsory registration to social care 
workers in the following settings: 
 
iii.day centres; and 
iv.domicilary care. 
 
It is anticipated that roll out will be completed by December 2016 and will  
deliver on the Department’s original policy intent to register the social care 
workforce in Northern Ireland. 
 

 

 In relation to RCN’s comments on Clause 4 with regard to the power to make 
rules in relation to the standards of proficiency to be attained by social 
workers, it is important to note that any changes to Rules governing standards 
of proficiency are subject to the scrutiny and approval of the Department 
(DHSSPS). 

 

 


