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 Level 9 
 Causeway Exchange 
 1-7 Bedford Street 
 Belfast 
 BT2 7EG 
  
 Telephone:  (028) 9082 3476 
 e-mail:  private.office@communities-ni.gov.uk 

 Our ref: GM 1261 2021 

22 September 2021 
Dr Janice Thompson     
Communities Committee Clerk               
Parliament Buildings                                                                                         
BELFAST  
BT4 3XX 
                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Dear Janice 
 
RE: CORRESPONDENCE RE CHARITIES BILL 

 

Thank you for your correspondence of 13 September 2021 in which you enclosed a 

number of questions posed by the Committee following their briefing from a member 

of RaISe on the Charities Bill. I will address each one in the order that they have been 

raised. 

 

1. When the Charities Act (Northern Ireland) 2008 was being developed and 

passed by the Department for Social Development (‘DSD’) and the Assembly, 

legislation in England & Wales and Scotland expressly permitted charity 

regulator staff to perform functions. In addition, draft ROI legislation was 

under Oireachtas consideration and included a similar provision. Given this, 

why was a similar provision not included in the 2008 Act. 

 

 DSD did not consider it necessary to include such an express power of delegation 

to staff due to provisions within the Charities Act (Northern Ireland) 2008 (the 2008 

Act) and the ability under section 19 of the Interpretation Act (Northern Ireland) 1954 

for a corporate body to regulate its procedures, which it was believed included the 

delegation of functions to staff. Legal advice received in 2011 when the issue was 

raised by the Commission confirmed this interpretation. 

 

 The 2008 Act was largely based on the England and Wales legislation, however, 

importantly there is no equivalent to section 19 in England and Wales which 

explains their need for an express power. Drafting at that time in NI commonly relied 

on section 19 and an exercise conducted following the McBride High Court 

Judgment uncovered numerous bodies with similarly framed legislation. The 
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Department of Finance is currently drafting a Public Bodies Bill which will amongst 

other things address this issue for other affected bodies. 

 

2. Passage of the Charities Act (Northern Ireland) 2013 was in response to 

technical issues with the 2008 Act. Specifically, the “public benefit test” 

provision had been transposed from existing Scottish charity legislation and 

caused legal uncertainty for the Charity Commission. During development 

and passage of the 2013 Act, did the DSD consider the fact that Northern 

Ireland uniquely did not have a specific provision permitting staff to perform 

functions? If so, was addition of such a provision considered within the scope 

of the 2013 Act? 

 

As advised in the Department’s letter to the Committee of 20 May 2021, the 

question of whether an express power of delegation to staff was required was raised 

by the Charity Commission with DSD in July 2011 when the Bill, which subsequently 

became the Charities Act (Northern Ireland) 2013 (the 2013 Act), was being drafted.  

DSD took legal advice which stated that provisions within the 2008 Act, taken 

together with section 19 of the Interpretation Act (Northern Ireland) 1954, provided 

sufficient power to authorise Commission staff to discharge functions on behalf of 

and in the name of the Commission, and on the basis of this no legislative action 

was deemed necessary. DSD decided not to progress an amendment in this regard 

on the basis of its legal advice and the fact that the Commission was also content. 

This interpretation was found to be wrongly relied upon by the Department in the 

McBride High Court Judgment of May 2019 and confirmed at the Court of Appeal 

in February 2020. 

 

3. Clause 1 of the Bill makes the actions of Commission staff, prior to May 2019, 

lawful. However, certain staff actions are excluded from this provision. Why 

is this? Did the DfC consider excluding any other actions or decisions from 

being made lawful? 

 

 The Minister was clear from the outset that no action should be taken that could 

impinge on the rights of individuals under the European Convention on Human 

Rights (ECHR). On the advice of the Attorney General an exercise was undertaken 

to identify the particular categories of decision that if made lawful could impinge on 

those rights. This has led to the protections afforded by Clauses 1(3) to (5). 

 

4. Is the refreshed six-week timeframe for appeals, starting from the date of 

Royal Assent – equivalent to the standard appeal timeframe – sufficient for 

affected persons or charities? 

 

In addition to the protections afforded by Clauses 1(3) to (5) the Minister is 

determined that fresh appeal rights should be afforded in accordance with Schedule 

3 of the 2008 Act for those decisions that the Bill will make lawful. Such appeal 



     

rights would be subject to the standard appeal timeframe thereby ensuring that 

there would be no difference for affected parties in bringing forward appeals arising 

from the Bill than any other decision of the Commission which is to be appealed. It 

should be noted, however, that the Department does not expect there to be many 

appeals due to the limited number that were raised when the decisions were first 

taken by Commission staff. 

 

The Minister recognises that it will be crucial that all aspects of the Bill are 

communicated as widely as possible including the fresh appeal rights and will work 

with the Commission, sectoral interests and representative bodies to ensure that 

this is the case. In addition the Charity Tribunal rules allow for appeals that are 

submitted outside the required timescale to be considered if the Tribunal deems it 

appropriate. The Department will contact the Charity Tribunal to appraise them of 

the issue. 

 

5. Will the DfC or the Commission actively contact all charities and persons 

subject to appealable decisions, to notify them of this timeframe and their 

right of appeal? 

 

 The Department will work with the Charity Commission and sector representatives 

such as the Northern Ireland Council for Voluntary Action (NICVA) to ensure that 

the provisions of the Bill and what they mean are communicated as widely as 

possible.  

 

 The Commission, during its briefing to the Committee on 16 September, advised 

that it has the facility to contact individual charities but indicated that it would not 

have the details of all parties that could be affected e.g. trustees or members of 

those charities. Therefore the Department and Commission will also use their 

websites, social media and usual press outlets to communicate as widely as 

possible the key messages in respect to the Bill and will contact the Charity Tribunal 

to appraise them of the issue. 

 

6. Clause 2 of the Bill explicitly allows for Commission functions to be delegated 

to staff. However, it further establishes that certain actions can never be 

delegated to staff. Why is this? What consideration was given to any other 

functions being excluded from being delegated to Commission staff? 

 

The vast majority of appeals made to the Charity Tribunal concern orders made 

during the course of a statutory inquiry.  Such orders can have a huge impact on 

individuals in terms of their reputation and their ability to continue to act within the 

charity sector.  Although such orders can be made by staff in other jurisdictions 

throughout the UK and Ireland the Minister has taken the view that in order to 

restore confidence in the process here, such decisions are better taken by the 

Commission or a Committee established by the Commission under Schedule 1 of 



     

the 2008 Act. Such decisions account for a small percentage of the decisions 

required of the Commission. 

 

The issue could have been addressed in a Scheme of Delegation, however, the 

Department felt it important to make legislative provision in that regard to help 

restore trust and confidence. In addition, the Minister has taken the view that the 

powers contained within the Act for the Commission to make statutory regulations 

should be more properly discharged by the Commission or a Committee established 

for those purposes. 

   

The approach the Minister has adopted does not make it inevitable that all other 

decisions will be delegated to staff as they must be set out in a Scheme of 

Delegation made by the Department.  Any such scheme will be fully consulted on 

and reviewed should more of the Act be commenced and the Commission take on 

additional powers, or the Department decide to review it for any other reason.  

 

Clause 2 also requires the Department to publish any Scheme providing full 

transparency on how the Commission will discharge its statutory functions going 

forward. 

 

7. Will staff be involved in supporting Commissioners to take decisions in the 

areas reserved to the Commission: for example, through providing advice 

and information? If so, will this be included in a Scheme of Delegation? 

 

Clause 1(10) re-affirms that staff can act as members of decision making 

committees, however, those committees must include Commissioners as decision 

makers. 

 

Staff may also support Commissioners by, for example, conducting research, 

gathering information, providing briefing, advice and recommendations. This is 

recognised at paragraph [44] of the Court of Appeal Judgment. It is therefore not 

envisioned that such administrative tasks would be covered in a Scheme of 

Delegation but the decisions required to be taken by the Commission in the exercise 

and discharge of its statutory functions will be stipulated. 

 

8. Are DfC content that Clause 3 – establishing the framework for a registration 

threshold and associated measures – does everything required, at the level 

of primary legislation, to ensure a robust and functioning threshold can be 

established in Regulations and in practice? 

 

 The introduction of any future threshold would require a full stakeholder consultation 

as it throws up complex issues and some clear policy options.  The Department is 

content that the power in clause 3 is wide enough to respond to each of these policy 

options which include for example: 



     

 

 The level at which the threshold should be set and whether it includes a 
consideration of a charities assets;  

 the mechanics and operation of such a threshold, such as the calculation of 
it and any evidence requirements; 

 The ability of a charity that is on the register to be removed from it if it so 
wished because it fell below the threshold or for a charity to register whether 
it fell below the threshold or not; 

 The need to amend other legislation to take account of the new category of 
charity that a threshold would create; and  

 The extension or modification of offenses contained with the 2008 Act so that 
they may apply to those that fall below the threshold. 

 

9. What is the DfCs rationale for adding Clause 3 to this Bill, which otherwise 

exclusively responds to issues raised by the High Court and Court of Appeal 

decisions? The Minister for Communities has advised that the existence and 

level of any threshold will be considered as part of the broader Review of 

Charity Regulation. Given this, would it be more prudent to include this sort 

of clause in any future legislation which follows that Review? 

 

Clause 3 provides a power to introduce a registration threshold, should it be 

desirable at some point in the future, via regulations which would be subject to the 

draft affirmative procedure thereby providing for Assembly scrutiny before 

introduction. This provides a vehicle to respond promptly to an issue which has long 

been called for by the community and voluntary sector but which would be fully 

consulted on so that views and impacts are determined prior to introducing such 

change to the current regulatory framework. 

 

The independent review of charity regulation which is due to report in the coming 

weeks is also considering this issue and its recommendations will also inform policy 

considerations.  

 

NICVA has lobbied strongly for such a provision and subsequent policy change and 

when it briefs the Committee it is expected that it will advocate strongly for such a 

threshold at that time. 

 

Yours sincerely 

 
Louise Anderson 

Private Office  


